Vruchtbaarheid

Acupunctuur ter bevordering van vruchtbaarheid

In mijn praktijk staat vruchtbaarheid centraal. Dankzij mijn uitgebreide expertise, opgebouwd door scholing, stages en jarenlange ervaring, kan ik mensen op een holistische manier begeleiden. Ongeveer 70% van de mensen die ik zie zijn vrouwen en mannen die ondersteuning zoeken bij hun kinderwens, met name degenen die medische hulp zoals IUI, IVF/ICSI en/of donorconceptie zoeken. Ik richt mij specifiek op vrouwen met een geschiedenis van (herhaalde) miskramen en bied ook begeleiding aan vrouwen en mannen zonder medische voorgeschiedenis die op een natuurlijke manier zwanger willen worden. Met behulp van acupunctuur en mogelijk Chinese kruiden streef ik ernaar hun kansen te vergroten. 

Het krijgen van kinderen lijkt vaak vanzelfsprekend, maar voor veel stellen is dit helaas niet het geval. Ongeveer één op de zes stellen zoekt hulp bij het zwanger raken, volgens de WHO. Van deze gevallen ligt bij 33% het probleem bij de vrouw, bij 35% bij de man en bij 32% aan een combinatie van factoren. Steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen maken gebruik van Chinese geneeskunde, vaak in combinatie met de reguliere geneeskunde. Acupunctuur wordt al sinds 1979 vermeld op de WHO indicatielijst voor verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Acupunctuur om vrouwelijke vruchtbaarheid te bevorderen

Acupunctuur verbetert de vruchtbaarheid door de menstruatiecyclus te reguleren en eventuele onregelmatigheden te herstellen. Deze aanpak vergroot de kans op zwangerschap.

Daarnaast kan acupunctuur ondersteunen voor of tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen, om de effectiviteit te vergroten of bijwerkingen te verminderen. Acupunctuur kan ook de  reactie van de eierstokken op hormonale behandeling verbeteren en de innestelingssnelheid verhogen. In mijn behandeling houd ik rekening met de natuurlijke cyclus, en indien van toepassing, de vereisten van het IVF/ICSI-protocol dat je volgt. Ik gebruik de kennis van de Chinese geneeskunde in combinatie met de eventuele medische diagnoses of vruchtbaarheidsonderzoeken die je al hebt laten uitvoeren.

Proberen zwanger te worden kan emotioneel belastend zijn, maar ook hier kunnen regelmatige acupunctuurbehandelingen je helpen om te gaan met eventuele emotionele stress en angst die je in deze periode kunt ervaren, ook tijdens de vruchtbaarheidsbehandelingen. 

Acupunctuur om mannelijke vruchtbaarheid te bevorderen

Natuurlijke methoden om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren worden steeds meer erkend, en acupunctuur staat centraal in deze benadering. Acupunctuur biedt significante voordelen voor de spermakwaliteit en -kwantiteit. Met gerichte behandelingen kunnen zowel het aantal zaadcellen als hun vorm en beweeglijkheid aanzienlijk verbeteren, waardoor soms zelfs ingrijpende vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF of ICSI kunnen worden vermeden.

Volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde draait het bij een gezonde mannelijke vruchtbaarheid om een evenwichtige (nier)energie en een goede doorbloeding en energiestroom in het genitale gebied. Een verstoring in deze balans, zoals een teveel aan hitte of koude in het lichaam, kan de zaadkwaliteit negatief beïnvloeden. Met behulp van acupunctuur  streef ik ernaar om deze balans te herstellen en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Naast acupunctuur maak ik vaak gebruik van Chinese kruiden, die specifiek zijn samengesteld om de effecten van de behandeling te ondersteunen en te versterken. 

Ik besteed ook aandacht aan de impact van emoties en stress op de vruchtbaarheid. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kan langdurige stress een negatieve invloed hebben op de (nier)energie, wat weer kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Acupunctuur kan helpen om stress en spanning te verminderen, vooral belangrijk in de aanloop naar cruciale momenten in het vruchtbaarheidsproces.

Holistische benadering

Door middel van een holistische benadering kijk ik niet alleen naar het verbeteren van de fysieke aspecten van vruchtbaarheid, maar ook naar het bevorderen van welzijn en emotioneel evenwicht. Mijn doelstelling is om mensen te ondersteunen op hun reis naar het ouderschap, met zorgvuldig afgestemde behandelingen die gebaseerd zijn op eeuwenoude kennis en moderne inzichten.

Mijn holistische aanpak, die je fysieke, emotionele en psychologische welzijn bevordert, is een ondersteunende manier om je kansen op zwangerschap en een succesvolle zwangerschap te vergroten.