Zwangerschap

Zwanger zijn

Ik behandel veel vrouwen met zwangerschapsklachten. Ik ben zelf moeder van drie kinderen en ik weet hoe ingrijpend het is om zwanger te zijn. Soms lijkt het alsof je lichaam een eigen leven leidt. Het is echt niet nodig om te blijven tobben met misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, zwangerschapsjeuk. Deze klachten kunnen op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder dat het kind gevaar loopt. Ook als je last hebt van angst of paniekaanvallen en hoge bloeddruk. Tijdens de behandeling informeer ik altijd de gynaecoloog of verloskundige. Het is absoluut niet zo dat ik het werk van de verloskundige overneem, integendeel. De gynaecoloog of de verloskundige blijven de controle houden over het welzijn van moeder en kind. Wat ik doe is aanvullend. Acupunctuur is een veilig hulpmiddel om ernstige klachten te verminderen, zodat de moeder én de vader kunnen genieten van deze bijzondere periode in hun leven. En, hoe beter de moeder zich voelt, hoe beter dit is voor het kind.


Aanloop naar de bevalling

Als je je optimaal wilt voorbereiden op de bevalling zonder medicatie, dan biedt acupunctuur een veilige en natuurlijke oplossing.

Vanaf de 36e of 37e week van je zwangerschap, kun je beginnen met acupunctuurbehandelingen om je bekken en baarmoederhals voor te bereiden op de bevalling. Je wordt dan wekelijks behandeld tot aan het begin van de bevalling, dit om jou en je baby te ondersteunen voor een soepele en comfortabele geboorte.

Met deze behandeling vergroot ik de kans op een bevalling binnen 42 weken. Daarnaast kun je voordelen ervaren zoals een vermindering van stress, een soepelere bevalling, kortere duur van de bevalling (gemiddeld 2 uur korter), gemakkelijkere ontsluiting, verbeterde ademhaling en weeënbeheersing, minder pijn, minder vermoeidheid na de bevalling, bevordering van borstvoeding en sneller herstel achteraf.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de effectiviteit van acupunctuur bij geboortepreparatie, met bewezen resultaten zoals een efficiëntere ontsluitingsfase en een verminderde behoefte aan medische interventie, inclusief inductie en keizersnede. Voor meer informatie over de bewijsvoering, verwijs ik je graag naar de website van Debra Betts. Zij heeft op haar website een gratis te downloaden booklet met acupressuurpunten en filmpjes, voor je partner, punten om te masseren, waarmee je de bevalling kunt bevorderen en de pijn verlichten. Een aanrader.


Ontzwangeren

In de postpartumperiode kan acupunctuur je helpen bij een veilig en medicijnvrij herstel. 

Na de bevalling gaat je lichaam door een fase van verandering en herstel. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is dit een overgang van een "yang" naar een "yin" staat, waarbij je kostbare energie verliest. Dit herstelproces gaat niet altijd vanzelf.

Tijdens de postpartumperiode is rust, herstel en zachte verzorging cruciaal, niet alleen voor je baby maar ook voor jou als nieuwe moeder. Met acupunctuur na de bevalling kun je verschillende uitdagingen aanpakken, waaronder onvoldoende melkproductie, borstontsteking, herstel van de bevalling, herstel na een keizersnede, aambeien, vermoeidheid, postnatale depressie of angst, stress, slaapproblemen en het aanpassen aan je nieuwe levensstijl.